Chilia-muzeu a Părintelui Teofil

 

“Dragi prieteni, după cum ştiţi, slujba parastasului la împlinirea a 3 ani de la mutarea la cele veșnice a Părintelui nostru drag TEOFIL PĂRĂIAN a avut loc duminică, 4 noiembrie 2012, la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus.
Cu acest prilej s-a deschis pentru pelerinii mănăstirii o expoziţie documentară în fosta chilie a ucenicilor Părintelui Teofil. Fiecare perete cuprinde fotografii reprezentative pentru următoarele secţiuni: „Acasă la Topârcea”, „Slujire şi propovăduire”, „Familia spirituală”, „Zorica Laţcu”şi „Părintele Teofil, bucuria copiilor”. Piesa principală a acestei expoziții este bustul Părintelui Teofil predicând, realizat de sculptorul clujean Gergely Zoltán. Concepută în special pentru cei nevăzători, sculptura a surprins foarte plăcut mulțimea de vizitatori, stârnind exclamații de bucurie. Totodată, alte două lucrări inedite, chipul iconic al Părintelui Teofil realizat în frescă de iconarul Sorin Efros şi icoana Teodorei Roşca cu cei trei sfinţi de care Părintele Teofil se simţea cel mai apropiat – Iosif din Arimateea, Apostolul Luca şi Ioan Gură de Aur -, au fost şi ele remarcate şi foarte apreciate.
Ideea realizării unei astfel de expoziţii permanente în chilia alăturată chiliei Părintelui Teofil, susţinută cu toată dragostea de Părintele Stareţ, Arhimandritul Ilarion Urs, Părintele Mihail Bobârnat, ultimul ucenic de chilie al Părintelui Teofil, şi Curatoriul „Părintele Teofil Părăian” a fost mult aşteptată şi primită cu căldură.
În perioada imediat următoare (până în 3 martie 2013, ziua de naștere a Părintelui Teofil), expoziția se va îmbogăţi cu noi elemente care vor spori calitatea estetică a ansamblului dar şi folosul duhovnicesc al vizitatorilor.” (Pr. Ioan Gînscă)

(sursa: http://blog.ignus.ro/2012/11/11/veniti-de-luati-bucurie/)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s