Vestitori în seara de Ajun


Pentru că totuşi vreau să zăbovim o clipă împreună, cu acest prilej minunat de bucurie duhovnicească, dat nouă de luminatul praznic al Naşterii Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos – bineînţeles, aşa cum se poate aceasta de la depărtare – m-am gândit să Vă spun că doresc ca în seara de Ajun să mă socotiţi şi pe mine între cei ce Vă vor vesti bucuria adusă de înger păstorilor din marginea Betleemului. Şi, cum, după obicei, nu prea mă aflu undeva singur, mai ales când e vorba de vreun prilej ca acesta, ci sunt cu Părintele Serafim, Vă rog să ne primiţi pe amândoi la colindat. Colindăm colinzi obişnuite: „O ce veste minunată…”, „Praznic luminos”, „Trei păstori se întâlniră” şi „Sculaţi boieri, slugile să deschidă porţile…” Pe aceasta o cântăm la urmă, ca să putem zice formula aceea pe care am învăţat-o de la sora Părintelui: „şi te gazdă veseleşte, căci colindă nu mai este ”.

În felul acesta, chiar la depărtare fiind, ne putem bucura împreună de cele date nouă spre bucurie, căci condiţia bucuriei de obşte nu-i totdeauna apropierea în spaţiu.

Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos să Vă învrednicească să dobândiţi toate roadele binecuvântate prilejuite de întruparea Sa, să Vă dăruiască ajutor spre înaintarea întru toată cunoştinţa şi virtutea, căci acestea rămân în veşnicie. Să aveţi, prin mijlocirea Maicii Domnului, parte de bucurii sfinte care să Vă însoţească în toate zilele acestei vieţi pămînteşti, iar în viaţa pe care o aşteptăm să fiţi în partea celor care intră întru bucuria Domnului.
Naşterea lui Hristos să Vă fie de folos!

(fragmente dintr-o scrisoare a Părintelui Teofil, 21 decembrie 1964, Mănăstirea Brâncoveanu)

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s